För oss som varit med sedan starten av Padeln i Skellefteå, skulle jag vilja påstå att vi märkt av att spelet förändrats eller vågar jag ta ordet utvecklats i min mun. Tidigare spelade man många matcher där motståndarna gärna ville stanna kvar bakom servlinjen och köra något klassiskt svenskt baslinjespel a´ la Mats Wilander på 80-talet. Kom det någon djup boll fortsatte man gärna bakåt för att kunna ta bollen på halvvolley nära bakglaset. Samma sak hände när man fick smasha. Motståndarens första reaktion OCH aktion var att röra sig bakåt, BIG MISTAKE!!

Idag när man lirar behöver man nästan bara höja racket ovanför huvudet så är åtminstone minst en av motståndarna redan framme ett par meter från nätet och visst är det betydligt svårare att då lägga en väl avvägd, lagom lång smygare ner mot hörnet eller bakglaset som då motståndaren inte ska hinna tillbaka på eller slå över via bakglaset, än att dunka på en smash?? Även nätduellerna känns annorlunda. Med en nästan fysisk aggressivitet kunde man trycka sig fram mot nätet och känna motståndaren börja vackla och dra sig bakåt för att skaffa sig mer tid för att hinna behandla och behärska bollen. Idag står den rackarns motståndaren kvar för hen vet att även jag hamnar i tidsnöd när jag trycker på framåt och duellerna framme vid nät kan nästan jämföras med gamla tiders revolverdueller i Vilda Västern, så himla häftigt!

Denna omformning av spelet ger då i sin tur att bollarna i gamen i genomsnitt blir längre, mer välspelade, mer genomtänkta (även om man framförallt i slutet av matcherna när man är extra trött och tar konstiga beslut) och kräver ett tålamod som man sannerligen får öva på.

Varför har det då blivit på detta sätt. Ja, naturligtvis har de som spelat blivit tvungna att hitta sätt att rädda bollar, avgöra bollar och ställa till det så mycket som möjligt för sina motståndare. Man vill ju vinna matchen, eller hur? Jag tror dock det finns fler förklaringar. Största anledningen stavas träningar. Där gör Filip och gänget på hallen en stor insats och träningstillfällena är både välbesökta och till antalet många. Men även egenträningar där man står och nöter vissa detaljer som man har nytta av på planen i matchsituationer. Sen ska man inte underskatta det man lär sig av att titta på alla padelklipp som sköljer över en via sociala medier. Det spelet har känts lite avlägset men nu kan man verkligen se samma mönster i matcher som man själv är inblandad i.

Kul med utveckling!

Tack för visat intresse